rss feeds en de inhoud daarvan

Een paar jaar geleden was ik heftig bezig op m’n weblog om rss te promoten (het zogeheten evangeliseren).
Langzaam kwamen er mogelijkheden om RSS (versie 0.91) te implementeren in de weblogs wat toen aan het begin stond van het toen nog niet bestaande success.
Via syndic8 en het schrijven van artikelen op de weblog, alsmede het scrapen via ‘scrapedfeeds.com / myheadlines’ kwamen er mogelijkheden om zelf te bepalen welk content je kon lezen op een webpagina of een rss feed reader.
in 2003 had bijvoorbeeld Webwereld haar RSS feed nog beveiligd en alleen op IP adres kon je de feed krijgen (op titelbasis).

Vanaf het begin waren de geluiden om GEEN RSS te gaan gebruiken gestoeld op het feit dat als RSS geimplementeerd zou zijn geen bezoek meer (traffic) op de website zou komen;
RSS readers niet intelligent genoeg zouden zijn om zo keer op keer dezelfde content op te halen (bandbreedte kost geld).

Nu in 2005 laait er in de lage landen een kleine discussie over RSS op over wat er dan wel in die RSS feed zou moeten staan. De titel, de titel en beschrijving van de entry (excerpt) of de gehele entry (en eventueel nog meer).

Die discussie is in mijn ogen een non-discussie: je biedt die feed aan die jij aan wil bieden. Uw Toko, Uw Beleid en Uw mogelijkheid. Wees blij dat er een RSS feed is. (aangeboden wordt).

Het enige argument wat mensen kunnen en willen gebruiken om een volledige RSS feed te krijgen van de content-maker is de luiheid om door te klikken naar de website. En wellicht omdat ze door de ondoorzichtigheid van de weblog zelf (een overdaad aan hyperlinks met links, buttons en banners) anders door de bomen het bos niet meer zien.

Wanneer je de content nu op een simpele manier op een pagina toont en je pagina leesbaar is en jij er zelf voor zorgt dat de titel en/of de excerpt voldoende is om mensen te ‘triggeren’ om op je link te klikken dan maakt het niet uit wat voor soort feed je beschikbaar maakt aan je lezers.

De marketeer(s) die discussieren over wel of geen volledige feed zouden gewoon even zichzelf weer in de spiegel moeten zien en eerst bij zichzelf (weblog / webpagina’s) moeten gaan kijken wat er voor zijn of haar bezoekers verbeterd kan worden. Marketeer je eigen toko ipv aan anderen te “verplichten” wat voor soort feed ze moeten gaan aanbieden.

en als iemand dan niet wil subscriben op je feed: so be it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.