De Omschakeling

MovableType to WordPressVandaag is dan de dag dat AroundMyRoom Weblog omschakeld naar WordPress. En z’n naam omgedoopt heeft van AroundMyroom Weblog naar
AroundMyroom’s Playground. Gewoonweg omdat AroundMyRoom’s Playground veel meer is dan een weblog alleen. Ik heb continue zoveel projecten lopen wat hier beschreven wordt dat het meer mijn speeltuin is dan mijn weblog. Vandaar, PlayGround.

Waarom een omschakeling naar WordPress als ik al vanaf 2001 (het begin van MT) met Movabletype werk?
Eigenlijk is het zeer simpel: Movabletype was een uitdaging om met Perl te werken en om de grenzen van mijn server systemen te leren kennen (ik draai op eigen beheerder server(s)) die gewoon thuis draaien.
Vanaf dat Movabletype een betaalde weblog tool begon te worden begon e.e.a. mij al tegen te staan, maar goed de support was op dat moment goed en ik kon voor redelijk weinig geld de Movabletype tool kopen.

Movabletype heeft altijd redelijk goed werk verricht alleen waren er een paar eigenschappen die me niet bevielen:

 • tevaak en teveel rebuilden van paginas, te zware server belastig hierdoor
 • te lastige implementatie van bijv. php om dynamische te zijn
 • teveel en te lastige implementatie van allerlei keywoorden in templates
 • teveel en te onduidelijke template structuur
 • telastige wijze van implementatie van plugins
 • plugins die niet correct werkten omdat de plugin maker afwijkt van standaards
 • CommentSpam en Trackback spam

 • Dit bovenstaande is nog niet alles maar geeft een ruime opsomming om Movabletype achter me te laten. De hoodreden zal ik je echter niet onthouden: SixApart is teveel bezig met allerlei nevenactiviteiten (typepad, Vox, LiveJournal en wat al niet meer)
  waardoor Movabletype weinig updates kreeg, weinig aandacht voor de bug oplossing. Net voor de 3.3 release heb ik 2 weken in de IRC gezeten in een poging om bugs mbt een plugin (StyleCatcher) op te lossen op de CentOS/BlueQuartz server die ik draai.
  Weinig tot geen reactie van de mensen van SixApart en een belofte om een test script te maken werd niet nagekomen. Wellicht omdat er wat feestdagen in de US waren. Ik voorzie dat SixApart alleen grote projecten aanpakt die begeleid en uiteindelijk de alleenstaande weblogger met wat meer kennis in de kou laat staan. Ik kan het mis hebben maar dit zijn zo mijn gedachten.

  Waarom dan WordPress?
  Het had ook net zo goed een ander weblog tool kunnen zijn. WordPress zie ik veel gebruikt worden. Heeft zeer veel plugins en ook de template opzet bevalt me goed. Daarnaast zijn er dermate veel gebruikers die tools ontwikkelen en gebruiken voor WordPress dat dit mijn keuze voor WordPress rechtvaardigde. Neemt niet weg dat veel tools me de stone-aged entry editor moeten werken en dat de admin backend ook niet echt je van het is, maar e.e.a. werkt gewoon zoals het moet en naar tevredenheid.

  Het staat je vrij te reageren. E.e.a. moet ik nog fine-tunen (een Spaanse template in Engels omzetten gaat niet 1-2-3 hier)

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.