Open brief aan onze buurvrouw

Ineens was ze er, onze buurvrouw .. een jonge 36 jarige vrouw uit het schone België. Elke keer groeten we elkaar vriendelijk en Lilian heeft wel eens een kort praatje met haar gemaakt.  Maar verder lopen we elkaar de deur niet plat.

Vandaag kreeg ik haar weblog onder ogen en las ik wat ze over ons denkt. Altijd leuk. Vroeger zou ik me daar aan gestoord hebben maar die tijd heb ik gehad.

Op haar weblog schrijft ze haar ervaringen als Belgische in Nederland en wat dat nu allemaal met zich meebrengt. Altijd leuk om iemand een cultuurschok mee te zien maken..  Ze heeft er nu zelfs een boekje over geschreven: ‘waanzin‘ die je volgens haar zou moeten kopen. Het schijnt hilarisch te zijn en als je het stuk over ons leest dan kan dat wel eens waar zijn.

Leuk zeg! Ze weet dat we getrouwd zijn en dat we elkaar via het internet hebben leren kennen. Tsja.. ons Google-en levert altijd resultaat op.  Ze heeft gelukkig geen last van ons en onze drie lieve katjes .. Wel vind ze dat Lilian in te strakke sportbroekjes rondloopt (ten tijde van onze wekelijkse sportschoolbezoekjes vonden de mannen het daar geen enkel probleem). Ze heeft nu eenmaal een lekker strak kontje. Onze nieuwe sport vergt nog strakkere pakjes: we gaan duiken … Maar om als een pinguin over de galerij te lopen om een modeshow te geven zullen we maar achterwege laten …

Terechte kritiek heeft ze op ons BBQ gedrag. Te pas en te onpas pakken we dat kreng en dan gooien we wat op de plaat. We zijn nu eenmaal levensgenieters en als het mooi weer is moet je daar gewoon van genieten. Je kan natuurlijk ook gewoon binnen met de deuren dicht naar de TV gaan kijken of wat internetten en een boterham eten en melk drinken maar dat doe ik overdag al genoeg.

Onze gordijnen zijn niet wit, maar gebroken wit. In het Belgische land kunnen ze daar dan vette soep van koken. Zelf heeft ze jaloeziën, dus daar zie je de verkleuring niet zo. Maar wat zou er gebeuren als ik er met een vinger overheen ga? We wonen in het centrum met veel bussen dus fijnstof kennen we. 

Ze ziet of hoort ons nooit schoonmaken, alsof je daar geluid bij moet maken,  denk ik dan .. Hoe gebeurt dat in Belgie? Wij houden rekening met de buren … toch? Maar goed , of we maken zelf schoon op de zaterdag, en dan zijn de buren bijna nooit thuis, of een van onze lieve nichtjes maakt schoon als wij werken. Heerlijk gevoel is dat: je komt uit je werk in een fris ruikend huis.

Tjsa.. we kunnen onze gordijnen wel elke 2 weken in de was laten gooien maar dat is voor onze nichtjes erg zielig. Want dat kost toch wel een uurtje of wat en de gordijnen slijten dan zo hard. Kan Iemand vertellen hoevaak gordijnen gewassen zouden moeten worden? We roken niet.  Onze buurvrouw ziet alleen de slaapkamer en de studeerkamer.  En het wassen van de gordijnen doet zelfs mijn ma niet vaak. En die weet wat schoonmaken is kan ik je vertellen.

Lieve buurvrouw: Lilian is lui als ze thuis is: ze werkt meer dan 40 uur per week, mag ze dan in haar vrije tijd van de zon genieten met een lekkere rosé, lekkere oesters of tapas eten en dan ‘s avonds die vervelende Tefal barbeque gebruiken? 

Wel grappig is dat ze, tot op heden, (want je weet nooit wat deze openbrief teweeg brengt) weinig te melden heeft over mijn te dikke buik en dat ik mijn gympies buiten zet ..

En dan nog even over de haarkleur van Lilian die wel eens van bruin naar rood naar blond wil gaan: ik hou af en toe van blondjes .. heel lief luistert Lilian dan naar mij (kijk dat noem ik een vrouw onder de duim hebben!).

Nu iedereen de weblog van mijn lieve buurvrouw kan lezen (want ze staat in de krant om haar nieuwe boek te promoten) en ook nog eens het artikel opgehangen is in onze parkeergarage moet ik wel met deze open brief naar buiten komen want … iedereen weet nu wie D en L zijn .. vooral omdat dit appartementen complex slechts 22 woningen telt.

Oja.. die huildende hond kan wel eens uw onderburen zijn .. en die lijken me meer het type om lawaai te maken ‘s nachts, dan de kettingrokende lieve aardige andere buurvrouw (vind ik best wel een lekker ding) die voor zover wij weten vrijgezel is.

Jullie zijn welkom om op ons balkon eens een drankje te drinken met wat lekkere tapas, laten we de Tefal uit. Maar mocht je willen kan die ook aan. Binnen komen mag ook, is ons huis opgeruimd en zijn de gordijnen gewassen. Deal?

7 thoughts on “Open brief aan onze buurvrouw

 1. PeterH says:

  OK. It’s not quite news for the high-society columns in the Telegraaf. But you do get points for humor. I better not start researching exactly what your neighbor had to say about about the D & L brand – a summary is enough for now ;-)

  Keywords to determine if a translation is worth the effort: Dennis and wife showed up in neighbor’s blog, cultural differences between Dutch and the Belgian neighbour, (non-)whiteness of curtains, Lilian’s wardrobe and hair colors, barbeque behavior, cats…

 2. Appiesan says:

  Dit is wel echt lachen.
  Volg sinds ik een Conceptronic CH3SNAS heb alle verrichtingen op deze site, en geniet van de vele leuke blogs.
  Dat sommige mensen niets beters te doen hebben blijkt maar weer.
  Ben blij Ollander te zijn inclusief vieze ramen, vuile vloer door de twee honden. etc etc, want Belg zijn met al die neuroses lijkt me niets.
  En ja, ook wij BBQ’en graag :-)

 3. Ik vraag me een heleboel dingen af over de buurvrouw van L en D. En ik zou ook best een verhaal over haar kunnen verzinnen.. maar wij in Nederland spreken elkaar liever.

  Toevallig ben ik net bij L komen werken. Als ze niet heel hard werkt, is ze met een emmertje sop in de weer om de hele afdeling een beetje schoon te houden….
  Ik vraag me geen moment af of ze dat thuis doet en dat interesseert me ook niet!
  Ik vind het vooral leuk dat ze me heeft uitgenodigd om een keer een wijntje te komen drinken. Fijn om een leuke collega te hebben in een plaats waar ook ik nét woon…

  Belgische buurvrouw: succes!

 4. Ik brand van nieuwsgierigheid om dat weblog van jullie buurvrouw te lezen…
  Bedankt voor de link en Dennis…. ik doe net als jij… er smakelijk om lachen. Tja als je niets beters te doen hebt…. dan schrijf je een boek en log over je buren….

  Zeer zinvolle bezigheidstherapie toch???

  En uh Lilian, sorry dat ik de gordijnen niet had gewassen omdat jullie op visite kwamen (geheimpje…. ik was ze enkel als ze vuil zijn, éénmaal per jaar of zo???)

  Groetjes Judith

 5. Trouwens wat een slap mens zeg…. heeft ze een web-log, zit ze te fitten over ons Nederlanders… wil ik even reageren zoals wij Hollanders zo goed kunnen…. mag dat niet eens. Haar log is gesloten voor commentaar. Kijk zoiets zegt zoveel over deze Anne…..

  Ik ben in ieder geval wel blij dat alle andere Belgen allemaal niet op haar lijken en gewoon toffe lui zijn!

 6. Barney says:

  Belgen, da’s toch net effe anders. Wel beleefd, zelfs vriendelijk, maar desondanks afstandelijk. Blinkende auto’s, nette kleding (bij de dames altijd een goede handtas/schoenen coordinatie), gekuisde gordijnen, propere ruiten en inderdaad, alles dicht (ramen, gordijnen & deuren). Kortom, alles voor het uiterlijk!
  Wij Nederlanders gaan toch meer voor de inhoud, door de boot genomen.

  Maar je buren, die zou je toch wel te vriend willen houden?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.