Ooit bestonden er BBS-en met analoge modems en ISDN

Ik las dat KPN stopt met ISDN (2018/2019). Ik ging even terug in de tijd met mijn gedachten.

Ik kwam toen een stuk tekst van mezelf tegen op het oude internet ..

Ongeveer 6 jaar geleden kwam deze jongen in aanraking met het fenomeen:
Datacommunicatie. Een Bausch 2496 faxmodem was aangeschaft, en vele telefoontjes naar BBS’s werden gepleegd.

Op den duur kwam bleef ik naar een select aantal BBS-en bellen alwaar ik mijn bestanden betrok. Een ervan is het helaas per 27 okt 1996 opgeheven UtilSoft BBS te Enschede.

Aangezien ik een geregelde inbeller van dit bbs was, en mij meer begon te interesseren voor het BBS gebeuren ging ik zeer veel berichten schrijven met de Sysop van dat BBS. Deze Sysop maakte mij attent op het feit dat ik op zijn BBS point kon worden om zo vlug en zonder al te veel telefoonkosten mijn berichten op te halen en te versturen. Ik werd dus point.
Aangezien er maar 1 of 2 meerdere mensen waren die dagelijks zijn post op haalde ben ik actie gaan ondernemen om meer mensen hierin te gaan betrekken.
Ik had succes en binnen een jaar had UtilSoft 50 points die zijn/haar mail op kwamen halen. Aangezien je na een tijdje het mailen als routine beschouwd kan worden wilde ik verder.

Ik werkte met een Commodore XT 10mhz en een 20Mb harde schijf.
Interesse was er voor het BBS wereldje en tjsa ik begon op zich met Remote Access te werken op mijn XT, en wonderbaarlijk het lukte. Natuurlijk moest er een naam voor het BBS bedacht worden. Eigenlijk was het niet zo moeilijk om een een ‘unieke’ naam te bedenken.

Ik werkte op een zeer ‘oud’ systeem (de 386 was toen TOP en de 486 kwam eraan) en het was eigenlijk een Baby onder de BBS systemen. Aangezien ik software aanbood dacht ik meteen aan de naam: BabySoft. Het BBS was geboren, alleen niet voor lange duur. Studie, uitgaan, geld, en het geen toestemming hebben om op de telefoonlijn van PAPS en MAMS te beginnen waren de hoofzaken om het BBS af te blazen.

2 Jaar later kreeg ik een ander systeem een 486SX25 met 210MB en 4MB intern geheugen op mijn kamer te staan. Studie was afgelopen, een vaste baan nog niet gevonden en dus veel tijd besloot mij om het BBS weer eens nader te gaan bekijken. Op dat moment had ik al een eigen telefoonlijn op mijn kamer liggen Er werd met een schone lei begonnen. Binnen een uur was het begin er, en konden mensen al inbellen. Het zag er niet uit. Gewoon zo standaard als de pest. Maar het werkte. Langzaam maar zeker kon ik het BBS in de avonduren openstellen Bekenden uit de buurt, medepoints belden geregeld in. BabySoft is dan ook in zijn ‘finale’ versie opgericht op 1 mei 1995
10 tot 15 bellers op een dag waren op dat moment absoluut TOPdagen.

Op 11 november werd het BBS verplaatst van Borne naar Amersfoort, aangezien ik een baan kreeg in het midden des lands. Binnen anderhalve maand lag daar ook een ISDN lijn en kreeg het BBS meer en meer inbellers. Het systeem werd geupgraded, en op dit moment is het enige wat nog oud is het mainbord, de rest is allemaal al een keer geupdated. Op dit moment heeft BabySoft zo’n 80 inbellers en een userbestand van ongeveer 1000 mensen die geregeld inbellen. Tevens heeft BabySoft zo’n 60 points die dagelijks/wekelijks de berichten ophalen die er voor hen in de verschillende berichten gebieden staan. Hiermee is BabySoft een van de grootste POINT bbs-en van midden Nederland geworden.
Dennis Slagers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.