Radio Veronica: Processing; waarom?

In navolging over het geluid van veronica een stukje over ‘processing’ zoals deze vandaag in de mixfreaks mailinglijst was geplaatst door Bart van audisi.nl Helder verhaal.

– Processing gebruik je niet omdat het zo leuk en fijn en mooi is. Het is echter een noodzakelijk kwaad in de concurrentie met andere stations. Vooral commerciële stations moeten wel processen omdat hun bestaan er wel degelijk vanaf hangt.
– Processing gebruik je niet om high-end freaks een plezier te doen. This is radio man! Het heeft dus niets te doen met het op de hoogst mogelijke kwaliteit een signaal van een CD precies 1 op 1 bij de luisteraar te krijgen alsof hij zelf een CD draait.
– Processing gebruik je niet of nauwelijks of in mindere mate als je (denkt dat je) zonder kunt. Dit werkt dus alleen bij zenders die een vaste doelgroep van trouwe luisteraars hebben en daardoor bestaansrecht of de door ons allen zwaar gesubsidieerde omroepen (veelal de publieke omroep) die het zich blijkbaar kunnen permitteren.

Waarom dan wel die dure magische doosjes ertussen?
– Processing gebruik je om je station een bepaalde sound te geven. Over hoe
dat klinkt kun je gelukkig van mening verschillen. De laatste tijd hoor je dat de sound van zenders juist weer op elkaar gaat lijken omdat iedereen dezelfde doosjes met dezelfde -harde- instelling gebruikt. Bij Veronica hebben ze bewust een andere keuze gemaakt waardoor de sound ook beduidend anders is.

Overigens is het zendernetwerk van Veronica nog niet helemaal klaar waardoor er onderling verschillen zijn in niveau en klank van de zenders.
– Processing gebruik je om zo hard mogelijk te klinken binnen de vastgestelde grens (het Stokke masker). Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen bij het afstemmen kiezen voor het luidste signaal. Probeer maar eens uit: je draait een CD en vervolgens dezelfde CD maar dan enkele dB’s harder. Veel mensen vinden de tweede CD mooier. Uiteindelijk gaat het om luistercijfers dus de meeste stemmen tellen (en Veronica is alweer flink gestegen). De enige mogelijkheid voor Veronica om harder te klinken is om bewust vervorming (clipping) toe te voegen. Het is niet voor niets ‘Keihard terug’! Misschien dat het een tandje minder kan tegen de tijd dat het marktaandeel groot genoeg is…

– Processing gebruik je om niveauverschillen weg te werken (compressie) en
oversturing te voorkomen (limiting). Het schuiven wordt daardoor gemakkelijker voor de DJ (die over het algemeen de meters zo ver mogelijk in
het rood zet) en de luisteraar heeft niet de hele tijd de neiging om het volume harder of zachter te zetten.
– Processing gebruik je om de dynamiek te verkleinen. Hierdoor kun je spraak/muziek beter volgen ook al is er veel omgevingslawaai (auto, stofzuiger, machines). Dat is nou net waar je overdag de meeste luisteraars
een plezier mee zult doen.
– Processing gebruik je om een betere dekking te krijgen aan de rand van het
bereik van je zender. Omdat je signaal harder klinkt vergroot je de signaal/ruis afstand zodat een signaal langer acceptabel te beluisteren valt met een bepaalde hoeveelheid ruis erdoorheen.
– Processing gebruik je altijd en het liefst op één stand (=sound). Je kunt
bij het gekozen format van je station natuurlijk geen uitzonderingen maken
(tenzij je 3FM bent met meerdere omroepen die nog steeds hun eigen ding doen). Voor mixprogramma’s gaat de processing dus ook niet uit (hoe jammer
ook voor de mixfreaks die graag een ‘schone’ opname zouden willen hebben).

Processing hoeft niet slecht te klinken .. maar bij Veronica is ergens een verkeerde instelling actief.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.